Ads Top

AĞBABA MALATYA’NIN SU SORUNLARINI GÜNDEME GETİRDİ

BAKAN “HEYET GÖNDERECEĞİZ” DEDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, başta Battalgazi olmak üzere Malatya genelinde yaşanılan su sorunlarını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ileterek üreticileri perişan eden soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Bakan Eroğlu ise önümüzdeki günlerde genel müdür yardımcısı başkanlığındaki bir heyeti Malatya’ya göndereceğini Malatya’nın bütün meselelerini masaya yatıracaklarını kaydetti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın Malatya’nın su sorunlarını dile getirdiği konuşması ile  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, Ağbaba’ya konuyla ilgili verdiği yanıt tutanaklara şu şekilde geçti;
Malatya'da çok ciddi su sıkıntısı yaşanıyor. Malatya’da yaşanan sulama suyu sıkıntılarına baktığımızda, kurumlar sulama suyu ihtiyacını giderecek projeleri zamanında tamamlayamıyorlar. Su kaynakları yönetimi, suyun daha planlı ve ekonomik kullanılması ve sürdürülebilir bir su yönetimiyle sağlayamamıştır. Battalgazi ilçesine bağlı Kadıçayırı, Kemerköprü, Alişar, Toygar, Boran ve Hasırcılar’da yaşayan çiftçiler sulama suyu sıkıntısı yaşadıkları gerekçesiyle traktörlerle yolları kapattılar ve yetkililerin bu konuda sorunlarını çözmesi için eylem yaptılar.
Ben 10 Eylül 2012 tarihinde, Battalgazi ilçesinde yaşanan sulama sorunuyla ilgili Battalgazi’de yaşayan çiftçilerimiz kanalizasyon borularını kırarak sulama yaptıklarını ve bundan da utanılması gerektiğini ifade etmiştim. Ve bunu size de sormuştum, siz de yazılı olarak vermiş olduğunuz cevapta bu sorunun çok yakında çözüleceğini söylemiştiniz.
O tarihlerde Malatya Valisi Başkanlığında yapılan toplantıda alınan kararları, çözümleri ve bugün gelinen noktayı tek tek size sıralamak istiyorum.
Sorunlar:
Malatya İl Koordinasyon Kuruluna katılan o dönemki Battalgazi Belediye Başkanı ilçede bahçelerin kanalizasyon suyu ile sulandığını –şu anda Battalgazi Belediye Başkanı- Valiye anlatırken "Bunun sorumlusu sulama birliği olmasına rağmen olayı sahiplenmiyor." demiştir ve kurumlar topu birbirlerine atmakta çareyi bulmuşlardır.
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yaz döneminde sulama suyunun eksikliğinden dolayı kanalizasyon suyu ile bahçelerin sulanması sorununun çözümü için Malatya Valiliği yeni bir çalışma başlatarak sorunun sulama sezonu öncesinde çözüleceğini kamuoyuna duyurmuştu .
Vali Beyin başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Battalgazi Kaymakamı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İşletme Daire Başkanı, DSİ Genel Müdürlüğü İç Denetim Başkanı, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü, Malatya Belediye Başkan Yardımcısı, Devlet Su İşleri uzmanları ve kamu kurumlarının yöneticileri katıldılar.
Toplantının açılışında konuşan o dönemki Vali Sayın Ulvi Saran "Malatya'da Battalgazi ilçesinde çok önemli bir sorunu tartışmak ve çözüm yollarını ortaya koymak için bir araya geldik. Derme, Hatunsuyu, Hanımınçiftliği ve Battalgazi'de sulama konusunda çok ciddi bir problem var. Sulamanın yetersizliğinden dolayı bir hijyen ve sağlık problemi ortaya çıkıyor ve –tekrar altını çizerek söylemek istiyorum, bazı Malatya milletvekilleri alınıyor ama- kanalizasyon suları ile sulama yapılması bizi ciddi bir sorunla karşı karşıya bırakıyor. Konunun bütün taraflarını bir araya getirdik. Konunun yerel yönetimi, mülki idare amirleri ve Devlet Su İşleri bir araya geldi. Neden bu sorunun uzun bir süreden beri çözüm bulmadığını tartışacağız." demiştir.
Yine Sayın Vali "Amacımız önümüzdeki sulama dönemi öncesinde kesin bir çözüm bulmaktır. Farklı kurumların bir koordinasyon içerisinde çalışması gerekiyor. Sihirbazlık yapacak hâlimiz yok. Bizim sorunumuzun kaynağında, birinci derecede suyun yetersiz oluşudur. Çiftçiler olarak yapılmayan, ihmal edilen çok şeyin olduğuna inanıyorum." diye konuşmuştur.
Sayın Bakan, çözümler konusunda bir iki şey söylemek istiyorum:
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İç Denetim Başkanı Mehmet Güllü, Devlet Su İşleri olarak Battalgazi ilçesinde ve çevresinde yaşanan sulama suyu sıkıntısının çözümü için uzun ve kısa vadeli projeler hazırladıklarını söyleyerek, slayt eşliğinde 10 öneriyi sıraladı. Bu öneriler: Şerefhan Deresi'nin Çat Barajı'na devredilmesi, “Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğü tarafından planlama raporu çalışmaları 2009 yılı sonunda tamamlanmış olacaktır. 2010 yılı ilk yarısında proje ihalesi yapılıp 2010 yılı sonunda ise inşaat işi ihalesi yapılması planlanmıştır.” Demişti..
Yine, Derme ve Şahnahan ana kanallarının bakım onarım işleri kapsamında bir proje yapılacaktı, ortaklaşa bir protokol yapılacaktı.
Medik, Şahnahan A, B, C kanallarında kapalı sisteme geçilebilmesi için tüm şebekenin planlama revizyonu hazırlanacak, proje kriterlerine göre gerekli çalışmalar yapılacaktır. Dilek Belediyesinin sisteme dâhil edilmesi sağlanacaktır. Medik Barajı’nın dolusavak projeleri 2009 yılı sonunda tamamlanarak, yapım işleri ihalesi 2010 yılı içerisinde yapılarak inşaatına başlanılacaktır. Ayrıca, Şahnahan B kanalının uygun bir noktasında Şahnahan A kanalına pompajla sulama suyu takviyesi, Battalgazi Sulama Birliği ile yapılacak protokolden sonra proje çalışmalarına başlanılacaktır.” denilmişti.
Bugün durum nedir? Sorunlar maalesef giderilememiş ve kanalizasyon suyu ile hâlâ sulama yapılmaktadır ve maalesef, 2010-2011 yılından katlanarak, kanalizasyon ile Malatyalı çiftçiler sulama yapmaktadır çünkü maalesef hâlâ su yetmemektedir.
Şimdi, Çat Barajı’na gerekli suyu sağlayacak Şerefhan Deresi Projesi hâlâ ortada yok. Bu sizin Bakanlığınızın da sözüdür.   Derme ve Şahnahan ana kanallarının bakım onarım işleri tam olarak tamamlanmamıştır. Medik Şahnahan A, B, C kanalları kapalı sisteme geçememiştir. Medik Barajı Dolusavak Yükseltilmesi Projesi hâlâ tamamlanamamıştır. Bugün itibarıyla Malatya Valiliği tarafından açıklanan çözüm ise arıtma tesisinden Karakaya Baraj Gölü’ne akıtılan suyun sulamaya verilmesi veya Karakaya Baraj Gölü’nden pompajla suyun alınmasıdır. 2009 yılında alınan kararlar 2014 yılında yapılamamıştır, beş yıl sonra, 2019 yılında yapılabilir mi; bu konuda tereddütlerimiz var.
Ancak, Malatya’da bu sulama suyu sorununun çözümü herkes için hayati önem taşımaktadır ve maalesef, Malatyalı çiftçi kayısısından eriğine, kirazından üzümüne, elmasından birçok ürününü 30 Martta don vurmasından dolayı çok kötü durumdadır. Bir de üzerine bu sulama suyu problemi gelince çok daha büyük bir dram yaşanmaktadır. Malatyalı üretici ürünler tutsa da tutmasa da bu sulamayı yapmak zorunda. Maalesef Malatya için açıkladığınız projelerin hiç bir gerçekleşmedi
Malatya’da yapılan 2 baraj var biliyorsunuz, 1990’lı yıllarda temeli atılıp geçtiğimiz yıl açılan 2 baraj var; birisi Turgut Özal Barajı, birisi de Recai Kutan Barajı. Maalesef, Sayın Bakan, nasıl bir mantıktır anlayamıyorum, baraj yapılıyor, bunların sulama kanalları ortada yok. Sulama kanalları yapılmamış.
Ayrıca, Boztepe yani Recai Kutan Barajı’nda da ciddi bir arıza olduğu söyleniyor, şu anda su boşaltılıyor. Onun da, Yazıhan Ovası’na hiçbir faydası yok.
 Tüm bu sorunların üzerine bir de elektrik borçları gelmektedir, tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik  borçları. İnsanlar “Affedilmiyor, bari, hiç olmazsa bu yıl ödeyeceğimiz elektrik borçları gelecek yıl faiziyle alınsın.” diye talepte bulunmaktadır. Bunu sizin dikkatlerinize sunuyorum.
 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) – Tamam. Müsaade ederseniz, ben çok kısa olarak cevap vereyim, daha sonra yazılı olarak da diğer konulara cevap vereceğim.
Şimdi, efendim, tabii, biz hakikaten Malatya’da Derme, Çerkezyazısı Sulaması vardı; bunları biz tamamladık daha önce. Biliyorsunuz, bunlar bizim Hükûmetimiz döneminde tamamlandı. Hatta Kapıkaya Barajı, şu anda Turgut Özal Barajı adıyla anılan baraj iz bedeliyle bekliyordu. Bunu iz bedelden kurtarmak suretiyle çok kısa zamanda biz tamamladık, şu anda sulama projeleri yapıldı, inşaat da başlıyor, sulama inşaatı.
Ayrıca, Recai Kutan Barajı’yla ilgili, biliyorsunuz, o da bitti. Birtakım enjeksiyon çalışmaları yapılması gereği ortaya çıktı, bunlar da yapılıyor. Yani bunların da sulama projesini ihale ettik. Hatta geçenlerde Sayın Recai Kutan da aramıştı, bunun hızlandırılmasını talep etti.
Yani Malatya’ya geçmişe göre büyük ödenekler ayırıyoruz, ayırmaya devam edeceğiz.Bir de Yoncalı Barajı var, bunun da ihalesini yaptık, şu anda ihale süreci devam ediyor…
VELİ AĞBABA (Malatya) – Yoncalı Barajı’ndan umudu kestiğimiz için sormuyoruz Sayın Bakan.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) – Yok, yok, umut kesme. Bunu da kesinlikle…
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) – Yani onları ben tamamen size yazılı olarak vereyim, diğerlerini de not aldım.
VELİ AĞBABA (Malatya) – Özellikle Battalgazi’yi…
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) – Battalgazi’yle bizzat ilgileneceğim. Esasen son olarak şunu söylüyorum: Konuyu biliyoruz, ben geçen gün Bölge Müdürümüzü gönderdim, bir heyet marifetiyle çalışma yapıldı, şimdi ayrıca Genel Müdürlükten genel müdür yardımcısı başkanlığında bir heyet daha gidecek, Malatya’nın bütün meselelerini masaya yatıracağız ama biliyorsunuz siz de çok sayıda…
VELİ AĞBABA (Malatya) – Önemli olan bu Battalgazi problemi.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) – Tamam, zaten ben de söz vermiştim, gidince onu da bizzat takip edeceğim.
Teşekkür ediyorum.
http://www.malatyabeydagi.com/haber/2289/agbaba-malatyanin-su-sorunlarini-gundeme-getirdi.html

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.