DALDAKİ ALTIN AMBARDA PULA DÖNMESİN
Öncelikle siz değerli basın mensubu arkadaşlarımıza hoş
geldiniz diyor, Kayısı konusunda ve diğer konularda desteklerini derneğimizden esirgemeyen ve bizleri
burada misafir eden Avşar Otel işletmecisi Osman Avşar’a teşekkür ediyorum.
Martin Luther KİNG, "I have a dream" yani
“ Bir Hayalim var” dediğinde yıl 28 Ağustos 1963 tü ve şimdi hayallerinin neredeyse tamamı bir
gerçek. Yıl 2014 Ve bizler Malatya Kayısısı için “We have a dreams” “Bir
Hayalimiz var” diyebilmenin vakti geldi ve bunu gerçekleştirmeliyiz.
Nedir hayalimiz? Üreticisini üzmeyen,
ihracatçısına pazarlama sorunu yaşatmayan, yetiştirildiği bölgesinin
ekonomisine can katan, ülkesinin ihracatında önemli bir yere sahip olan, insan
sağlığına katkıları bütün dünyaca kabul edilen, devletin olmazsa olmaz diye göz
önünde tuttuğu, kuru meyve ihracatının
en vazgeçilmez meyvesi, Allahın yeryüzünde en güzelini, en tatlısını, en
gözalıcısını verdiği Altın Sarısı Kayısı’mızın “hak
ettiği yerde, hak ettiği değerde ve bu değerin sürdürülebilir” olması. Yani “DALDAKİ ALTIN AMBARDA PULA DÖNMESİN”
Bu sebeple; daha önceki yıllarda Ege İhracaatçılar Birliğine sunmuş olduğum ve
desteklenen, fakat bazı bürokratik sebeplerle ilerlemesi mümkün olmayan, bir proje olan “Malatya ve Çevre İllere Ait
Kayısı Müstahsilleri Veri Tabanı Projesi” ni,
Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği olarak hayata geçirmek ve
bu projenin Malatya’ya ve Malatya Kayısı Müstahsillerine katkı sunmasını arzu
ediyoruz.
Bu çalışmayı 28 Haziran 2014 Cumartesi günü yine burada Avşar Otel’de ,
aynı salonda Malatya kayısı müstahsilleriyle yapacağımız istişare toplantısında
kendilerine anlatıp, veri tabanı formunu ve Kayısı Araştırma ve Proje
Geliştirme Üye formunu kendilerine sunacağız, tamamen gönüllülük esasına dayalı
doldurulacak Bahçe Bilgi Formlarıyla, Malatya kayısı müstahsillerimizin bütün
gereksinimleri, yapılması gerekenler , yapılanlar, don haritası, uzaklık
haritası, ürün çeşitliliği, Pazar darlığı, bölgesel sıkıntılar zamanında tesbit
edilecek ve önlemler zamanında alınabilecektir. Bu yıl meydana gelen don
olayının gelecek yılda meydan gelmesinin
bir teminatı ollmadığına göre bunların
önlemlerinin alınması.
Bilgi
formları doğru ve güvenilir bir şekilde doldurulup derneğimize iletildiğinde,
bu verirler ilgili kamu kurumlarıyla görüşülüp çözüm yollarının aranması daha
bilimsel olacaktır. Bu formların ulaşması neticesinde aşağıdaki faydaları
bekliyoruz.
1.
Bu
veriler toplanıldığında şu anda 350 milyon Dolarlık ihracat girdisi olan
piyasada % 10 iyileştirmenin bile, 35
milyon dolarlık bir etkisi olacaktır. Bu her geçen yıl daha da büyüyecektir. Şu
anda el yordamıyla yapılan bütün işlemler elektronik ortamda yürütülecek ve bu
veriler, aynı zamanda, Kuru Kayısı
Borsasının temellerini oluşturacaktır.
2.
Müstahsillerin
bahçelerinin mevkileri uzaklık olarak bilindiğinden yaş kayısı sezonunda en ekonomik bahçe
sahibiyle en kısa süre içerisinde
irtibat kurulabilecektir. Malatya’da ve ilçelerde “Yaş Kayısı Borsası” kurulacak müstahsil
ürününü bu borsalarda alıcıya sunacak.
3.
Bu projenin hayata geçmesi halinde, Bahçelerin
mevkileri ve meyvelerin olgunlaşma tarihleri sistem tarafından bilindiği için
sezon boyunca nerede, ne zaman, ne kadar kayısı var, en iyi şekilde bilinecek
alıcının Kayısıya ulaşmasının önü açılacaktır.
4.
Bahçelerdeki
ürün çeşitliliği bilindiğinden farklı ürünlerin tedariki konusunda önceden
bilgi sahibi olunabilecektir. (Kiraz, üzüm, elma armut, vs..)
5.
Bahçe
Bilgi formları bütün müstahsiller için tamamlandıktan sonra MALATYA KAYISI
MÜSTAHSİLLERİ BİRLİĞİ (MAKAMBİR) kurulacaktır.
6.
Kurulan
birlik kendi içerisinde yapılanarak 5200 sayılı yasanın gereği ihtisas depoları
kuruluşunun alt yapısı oluşturulacaktır.
7.
Kurulan
depolar , Malatya da ve bölgedeki müstahsillerin ürünlerinin depolanmasından ,
ürün boylarına ayrılmasına, kükürt analizlerinin ve akredite edilmesine kadar
her türlü hizmeti verecektir. Değirmen
mantığı ile işletilecek olan bu birlik çifçilerin ürünlerini depoaya getirerek
boylarına ayrılmasını talep edeceklerdir. Bu işlem yeni geliştirilecek
makinalarla (şu anda bu makineler Malatya da yok. kompresör sistemi ile
gerçekleştirilecek olan seçme işlemi işgücü maliyetini de neredeyse % 80
azaltacaktır. Sistem buğdayın savrulması
mantığıdır. Bu sistem sayesinde elle manuel olarak seçilen ürünler bir defada
gramajına kadar ayırt edilebilecektir bu aynı zamanda kaliteyi artıracaktır (kayısın
paket içerisinde görünümü)
8.
Bu
birlik Malatya kayısısının Avrupa , Amerika ve Uzakdoğuda pazarlanmasına
öncülük edecek bir nevi Şirketler üstü bir misyonu üstlenecektir.
9.
Ayrıca
bu birlik tarafından elde edilen veriler doğrultusunda müstahsillerin ürün
işleme kapasiteleri, bahçe ihtiyaçları (teknik bilgi, traktör, ilaçlama,
toplama, sulama v.s) bizim tarafımızdan bilineceğinden başka istihdam ve
ticaret alanlarına girilmesi mümkün olacaktır.
10.
Müstahsilin
elinde ne kadar kayısı olduğu günübirlik takip edilebilecektir. Günlük fiyat
oluşumları ve dalgalanmalar ihracatçımızı olumsuz yönde etkilemeyecektir.
11.
Sanayi
ve Ticaret Bakanlığı, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği Hibe destek programları
çerçevesinde ilk 5 yıllık dönemi kapsayacak şekilde KAYISI İHTİSAS BORSASI nın
alt yapısı için gerekli veri tabanı oluşturulmuş olacak. Önümüzdeki yıllarda KAYISI İHTİSAS BORSASI kurulması yönünde ciddi
adımlar atılmış olacaktır.KAYISI İHTİSAS BORSASI için futures ve spot piyasa
analıizleri, uluslar arası borsa işlemlerinin Malatyada uygulanabilirliği
Türkiye’deki Futures ve spot piyasalar için hukuki durum ve Dünya kaysı
borsasının Malatya da kurulmasına dair analizler yapılacaktır.
12.
MAKAMBİR
üyelerinin faydalanacağı ilk etapta en az 25.000 ton kapasiteli kuru kayısı
yıkama, boylama, kükürt analiz ve depolama tesisi kurulacaktır. Burada
ihracatçımıza , boylanmış, yıkanmış,
kükürt testi yapılmış ve EUREPGAP sistemine uygun ürünler sağlıklı ve hijyenik
koşularda depolanmış olarak ihracata hazır hale getirilecektir. Bu tesis
uluslar arası akredite bir kurumunda desteğini alacak burası bir nevi müstahsil
gümrük kapısı gibi işlem görecektir.
13.
Bu
proje yürürlüğe girdikten sonra kuru kayısı üreticilerinin kullanmış olduğu
kimyasallar ve bu kimyasalların üreticileri ile daha bilimsel çalışmalar
yapılabilecektir. Bu çalışmalarla ilgili detaylar daha sonra sunulacaktır.
14.
Kayısı
hakkında bilinen ve bilimselliği ispata muhtaç bazı konuların araştırılması
için girişimlerde bulunulacaktır .
Bu konuları
önümüzdeki günlerde daha sağlıklı görüşeceğimizi şimdiden kamuoyuna arz ediyor.
Sizlerle bir arada olmaktan duyduğumuz memnuniyetle birlikte, destekleyen kurum
ve kuruluşlara, bizleri ağırlayan Avşar Otele, Yönetim kurulum adına
teşekkürlerimizi sunuyorum.
Saygılarımla.
Erhan SOĞUKPINAR
Yönt. Krl. Başkanı
http://www.malatyabeydagi.com/haber/2163/daldaki-altin-ambarda-pula-donmesin.html
Hiç yorum yok: