DON ZARARI SONRASI KAYISI AĞACI BAKIMI
İlimiz, Türkiye yaş kayısı üretiminin %55, Dünya yaş kayısı üretiminin %12; Türkiye kuru kayısı üretiminin %90, Dünya kuru kayısı üretiminin %70’ini karşılamaktadır. Malatya’da yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Bu kıymetli ürün ülkemize ortalama olarak yıllık 350 milyon dolar gelir sağlamaktadır.
Yukarıda
belirtilen rakamlar kayısı üretiminin İlimiz için ne kadar önemli olduğunu
göstermektedir. Kayısı yetiştiriciliği süreklilik gerektiren bir tarım faaliyetidir.
Üreticilerimizin ürün almasa bile bakım şartlarına en iyi şekilde devam etmesi
gerekmektedir. Şiddetli don yaşanan yıllarda bahçe bakımı çok daha önem arz
etmektedir. Kayısı ağaçlarının bir sonraki yılda çok etkilenmemesi ve dondan
zarar gören bitki kısımlarının onarılması ve meyve gözlerinin en iyi şekilde
teşekkül etmesi için aşağıda belirtilen hususların mutlaka yerine getirilmesi
gerekmektedir.
1. Bu dönem kayısı
da yaprak delen (çil) hastalığının bulaşma ve zarar yapma dönemi olduğunda
ağaçta meyve olsun olmasın üreticilerimizin çil hastalığı mücadelesini mutlaka
yapmaları gerekir. Çil hastalığı sadece meyveyi etkilemekle kalmayıp
ağacımızın, yaprak ve sürgünlerini de etkilemektedir. Özellikle meyve
ağaçlarında ileriki dönemlerde sürgün ölümü ve yaprak dökümünün olmaması için
üreticilerimizin mutlaka çil ilaçlamasını yapmaları gerekir.
2. Kayısı ağacında
yapraklar ve sürgünler belli bir büyüklüğe geldikten sonra özellikle Mayıs ayı
içerisinde dondan etkilenip kuruyan dallar ile monilya hastalığı bulaşmış
dallar budanıp bahçeden uzaklaştırılarak yakılmalıdır.
3. Yağmurlardan
sonra toprak tava geldiğinde hem bitki köklerinin havalanması hem de yabancı ot
temizliğinin yapılarak böcek ve böcek yumurtalarının yok edilmesi amacıyla toprak
işlemesi yapılmalıdır. Ağaç köklerinin zedelenmemesi için toprak işleme çok
derin olmamalıdır. Sürüm derinliği 12-15 cm olmalıdır.
4. Dondan etkilenen
ağaçlarımıza kendini toparlaması ve gelişmesi için Mayıs ayında ilk sulama ile
birlikte bir miktar azotlu gübre verilmelidir. Hasat mevsimi göz önüne alınarak
hasat öncesi ya da sonrası yaprak ya da toprak numunesi alınarak tahlile
gönderilmeli ve tavsiyeler doğrultusunda bahçe gübrelemesi yapılmalıdır.
5. Kayısı
ağaçlarında Erik Koşnili(Kabuklu Bit) varsa İl ve İlçe Müdürlüklerinde reçete
yaptırılıp mutlaka doğru bir zamanda ve doğru ilaçlarla mücadele yapılmalıdır.
Tavsiye dışı ilaçlar kullanılmamalıdır.
6. Sulama özenle
yapılmalı, salma sulama yapılıyorsa çift çanak yapılarak kök boğazı ile gövde
ıslatılmamalıdır. Üreticilerimizin ekonomi durumu iyi ise modern sulama(mini
spring ya da damlama) sistemleri kullanılmalı ve kayısı ağaçlarının taç iz
düşümlerini ıslatacak şekilde sulama yapılmalıdır.
7. Hastalık
etmenleri açılan yara yerlerinden giriş yaptığı için budanan kısımlar aşı
macunu ile mutlaka kapatılmalıdır. İlimiz şartlarında budamalar Ağustos sonu
ile Eylül ayları başında yapılarak bitkinin kendini toparlanmasına imkân
verilmelidir. Budama artıkları bahçeden uzaklaştırılmalı ve yakılmalıdır.
Kurumaların bir sebebi de geç sonbaharda yapılan sulamalardır. Çiftçilerimiz
geç sonbahar sulamalarından kaçınmalıdır.
8. Sonbaharda
kayısı ağacı yapraklarını %70-80 oranında döktüğünde özellikle bu yıl mutlaka
%3’lük bordo bulamacı kullanılarak koruyucu önlem alınmalıdır. Çiftçimiz son
yıllarda bordo bulamacını terk ettiği için hastalık etmenleri çok daha fazla
artmış ve yayılmış bulunmaktadır.
Kamuoyuna önemle
duyurulur.
Ramazan AYTEKİN
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür V.
Hiç yorum yok: